VINNARE 2021

ÅRETS NYKOMLING

Presenteras av: Ludvig & Co

Vaccin i Norr

Vaccin i Norr har gjort att det äntligen är enkelt för privatpersoner och företag att vaccinera sig mot olika sjukdomar. Förutom ett riktigt brett utbud av vaccinationer erbjuder de även vaccin som inte går att ta hos landstinget. Med andra ord ett perfekt komplement till den offentliga vården, som faktiskt även de rekommenderar Vaccin i Norr.

ÅRETS TJÄNSTEFÖRETAG

Presenteras av: Region Västerbotten

Ankaret försäkring och finans

Det unga företaget Ankaret försäkring och finans drivs av unga personer som skräddarsyr försäkringslösningar för alla företag, med bättre skydd och sänkta kostnader! Omsättningen stiger, lönsamheten är god – och de har skapat åtta arbetstillfällen i Skellefteå. Väl förankrade i Skellefteås näringsliv nomineras Ankaret Försäkring & Finans till Årets Tjänsteföretag.

ÅRETS HANDELSFÖRETAG

Presenteras av: Diös och Nordvestor

Tactical Store

Tactical Store har funnits i Åbyn Byske sedan 2008 och butiken har vuxit till att vara en av Sveriges främsta inom militär utrustning och actionsport. Med ett produktutbud som sträcker sig från professionell utrustning för militär-, polis- och säkerhetsbranschen till mer eller mindre professionella sportutövare har företaget säkrat sin tillväxt. Kombinationen av ett starkt sortiment och nära kundrelationer är nyckeln till framgångarna för Tactical Store. En taktik som är väl värdig företagsnamnet, med andra ord.

ÅRETS INNOVATIONS-
FÖRETAG

Presenteras av: Railcare och Idéforum Skellefteå

BI Nordic

Med kompetens, mod och nytänkande har BI Nordic använt sig av en innovativ kombination av crowdsource data och artificiell intelligens för telekom-marknaden. Deras dataanalys är baserad både på hur data används och vilka master som används för dataöverföringen, något som gör deras produkt unik. Det är verkligen en utveckling som ligger i tiden och används globalt. BI Nordic erbjuder också analystjänster i många andra sammanhang – från gruvindustrin till äldrevård, vilket har resulterat i att företaget har kunnat växa med flera anställda.

ÅRETS ÖVERVINNARE

Presenteras av: Norran

Whitebox

Innovationsprofessorn Joakim Wincent och entreprenören Erik Wikström är personerna bakom Whitebox, vars produkter sanerar bland annat kundvagnar, korgar och handscanners från virus och bakterier med hjälp av UVC-ljus. De första prototypförsöken med saneringsskåp gjordes vid ICA Kvantum i Skellefteå och sex månader efter första idén startade serietillverkning hos lokala Leab. Ett imponerade innovationsarbete där krisen triggat kreativiteten.

ÅRETS TILLVÄXTRAKET

Presenteras av: PwC 

Once Upon

På ett träffsäkert sätt har Once Upon gjort det möjligt att skapa fotoalbum direkt i mobilen. De har tagit fotoalbumet in i 2000-talet, helt enkelt! Tillväxtresan har varit kraftig ända sedan starten, med en mångdubblering av både omsättning och antal anställda de senaste åren. Once Upon finns numera i 87 länder och deras ekonomiska modell är ett bra exempel på den nya tidens trendutveckling, där stora initiala investeringar ger hög lönsamhet över tid.

ÅRETS SMÅFÖRETAG 

Presenteras av: Nordea

Ljusfabriken Lowima

Lollo och Matte är två norrlandsälskande hemvändare som startade Ljusfabriken Lowima 2013. Idag är det Norrlands största ljusfabrik, med handgjorda och miljövänliga ljus i 100% stearin. I sina mysiga och inspirerande lokaler insprängda i berget förverkligar de affärsidén som sätter fokus på hälsa, hållbarhet och miljö. Och det har gett resultat, både i form av högre omsättning och en ökning av antalet anställda. Ljusfabriken Lowima är en lysande kandidat till Årets Småföretag

ÅRETS HÅLLBARA FÖRETAG 

Presenteras av: Boliden

Unghästen, en del av Västerbottensteatern

I över 20 år har Unghästen arbetat med sociala frågor riktade mot en bred publik med samtal, improvisationsteater och interaktion. Deras mål är att motarbeta alltifrån mobbning och rasism till psykisk ohälsa, bristande jämställdhet och andra frågor som är viktiga för ett hållbart samhälle. Den långsiktiga satsningen på levande pedagogik och mötet mellan människor gör Unghästen till ett imponerande hållbarhetsföretag.

ÅRETS VARUMÄRKE

Presenteras av: Marknadsföreningen och ATEA

Megafonen 

Under ett decennium har Megafonen verkat för att lyfta lokala händelser till en bred målgrupp av målgrupper. Konceptet som började med vimmelbilder som lät Skellefteborna känna igen varandra har med åren utvecklats till att Megafonen idag är en självklar lokal nyhetsaktör, inte sällan först med det senaste. Under det senaste året har Megafonen med sitt gedigna profileringsarbete och genuina engagemang för det lokala befäst sin position som en betydelsefull spegel och kugge i ett växande Skellefteå.

ÅRETS UNGA ENTREPRENÖR

Presenteras av: Ung Företagsamhet och Sammes Stiftelse

Sonny Karlsson, Nord Trä i Skellefteå

När Sonny Karlsson i år kliver in som majoritetsägare i Nord Trä, gör han det med ett tydligt fokus på framtiden. Genom strategiska val och investeringar går bolaget från klarhet till klarhet, med stora ambitioner att fortsätta växa. Det nya måleriet kommer att öka både kapacitet och produkternas kvalitet, och näst på tur står restaurering av hyvleriet. Vi följer med spänning hur Sonny utvecklar bolaget.

ÅRETS PROFIL

Presenteras av: Swedbank 

Fredrik Andersson

Fredrik Andersson är mannen med det stora AIK-hjärtat som står bakom den snabbt växande byggkoncernen Contractor. Fredrik har via sitt bolag bidragit till att utveckla hela Skellefteå på många sätt. Alltifrån att bygga bostadsrätter på Moröbacke och att utveckla Jörnträhus, till att förvandla Lotsen i Ursviken till lägenheter och att bygga om det gamla kommunhuset i Byske till nya bostäder. Fredrik har både mod och driv i sin ambition att tillsammans med sina kollegor verka för ett levande Norrland. Det gör honom till en värdig kandidat till Årets Profil.

ÅRETS FÖRETAG

Presenteras av: Skellefteå kommun

Jama Mining Machines

Jama är det lokalägda företaget i Skelleftehamn med anor från 40-talet. Många års samarbete med de norrländska gruvföretagen har gjort Jama till en världsledande tillverkare av specialprodukter till den internationella gruvindustrin. Under 2020 presenterade Jama världens första batteridrivna fossilfria skrotare av berg under jord, som ger bättre arbetsmiljöer och minskade kostnader för ventilation. En detalj som imponerar är att hela 70% av Jamas maskinkomponenter kommer från lokala underleverantörer.