NOMINERADE 

Nominerade företag till Alvargalan 2020 

ÅRETS NYKOMLING

Presenteras av: LRF Konsult 

HAPPY CONTENT

Mediebyrån som är en super storyteller och har utvecklat digitala och innovativa koncept. De har inte bara skapat berättelser, utan även lyckats sprida dem och fånga läsarnas intresse både via sociala medier och genom samarbete med några av landets största mediehus. De har knytit till sig några av Sveriges största tidningar som kunder och fått pris i Swedish Content Awards. Företaget brinner för Skellefteå och vill växa med kompetensen som finns i stan.

NORTHVOLT

Batterifabriken som förändrar Skellefteå. Northvolt har genom sitt val av stad satt Skellefteå på kartan både nationellt och internationellt. Med ett eget behov av mellan tvåtusen femhundra och tretusen medarbetare, och sannolikt dubbelt så många nya arbetstillfällen hos andra företag och organisationer, gör denna nykomling Skellefteå till en stad som fått nytt självförtroende, och som siktar allt högre.

REKO-RING

Rejäl Konsumtion, REKO, ger via en gemensam Facebooksida ett 30-tal lokala matproducenter möjlighet att sälja direkt till konsumenten. Beställningarna levereras två gånger per månad på Campusområdet. Ett innovativt sätt för små företag i hela kommunen att nå ut på marknaden och för konsumenten att få tillgång till färska, lokalproducerade varor på ett klimatsmart sätt.

ÅRETS TJÄNSTEFÖRETAG

Presenteras av: Region Västerbotten

ANKARET FÖRSÄKRING & FINANS

Hundratals entreprenörer har redan upptäckt fördelarna med att anlita Ankaret Försäkring & Finans. Med skräddarsydda lösningar ger företaget sina samarbetspartners bättre skydd, sänkta kostnader och visshet om att svar på alla försäkringsfrågor bara är ett telefonsamtal bort.

SABINA CONSULTING

MICE är inte längre bara engelska möss. En allt klarare stjärna i Skellefteå får oss att tänka på Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions. Med potential att skapa många evenemang i såväl Skellefteå som i Stockholm, London och Madrid är Sabina Consulting ett spännande tjänsteföretag med framtiden för sig.

TK BOTNIA

Det lilla bolaget från Burträsk tar sig an träbyggnadsprojekt i hela Norden och på hemmaplan projekterar TK Botnia byggnader som Sara kulturhus och kontorshuset Svalan. Genom att specialisera sig på trä förstärker de bilden av Skellefteå som trästad. Med mer än 30 procent av omsättningen på export är TK Botnia ett starkt tjänsteföretag.

ÅRETS HANDELSFÖRETAG

Presenteras av: Skellefteå Handel och Visit Skellefteå

FANNY WOMENS WEAR, SKELLEFTEÅ

Flytten av Fanny till gågatan blev ett lyft både för butiken och för centrala Skellefteå. I de större lokalerna har de fått en bättre exponering för sina varor och attraherat nya målgrupper. Butikens trevliga och kunniga personal hjälper kunderna med stort engagemang. De ser alla kunder och deras olika behov. En extra stjärna för skohornet i provrummet.

INGMAR INREDNING

Med fantastiskt driv och mod har ägaren och personalen gjort en otrolig resa. De har inte stannat av utan ser ständigt nya möjligheter att växa inom såväl lokal som sortiment. Med ett fint bemötande får alla kunder ett värd- skap och ett utbud som i sig är en anledning att resa till Skellefteå. Ingmar Inrednings butik och personal är starkt lysande stjärnor i Skellefteå centrum!

THE LOCAL STORE

De är drivna företagare med framtidstro. Genom stilsäkerhet och ett nära samarbete med små och stora varumärken har de skapat en unik mix i sitt utbud. De kombinerar framgångsrikt sina fysiska butiker med den personliga servicen med en nätbutik – för att alltid finnas nära till hands oavsett om du bor i Skellefteå, Smygehuk eller Kiruna. The Local Store är ett Gasellföretag som också är nominerat till Årets Modebutik i Sverige.

ÅRETS EXPORTFÖRETAG

Presenteras av: Västerbottens handelskammare och Nordic Light Group

IPLAST SKELLEFTEÅ

Med sin slogan ”Rätt plast på rätt plats” har Iplast med formsprutade plastdetaljer haft stora exportframgångar, främst till USA. Exporten ökar ständigt och utgör idag drygt 25 procent av omsättningen. Iplasts hållbarhetsansvar bevisas bland annat av deras satsningar på personal som annars står långt från arbetsmarknaden, och av att all plast
i deras produkter är återvinningsbar.

RAILCARE GROUP

Med tjänster och produkter till järnvägssektorn i Skandinavien och Storbritannien kommer drygt 40 procent av Railcare Groups omsättning från export. Eftersom en stor del av uppdragen handlar om underjords- arbete och stadskärnor strävar de efter att kunna använda utsläppsfria fordon – ett starkt bevis på att miljömässig hållbarhet är lika viktig som säkerhet och hög effektivitet för företagets framgång.

SSC SKELLEFTEÅ SNICKERICENTRAL

När Skellefteå Snickericentral, SSC, nu fyller 60 år firar man genom att ta hem en exportorder på över 40 miljoner kronor för dörrar och glaspartier till Stavangers universitetssjukhus – ytterligare en order i linje med SSC:s stora projekt världen över. SSC:s unika organisation har under åren gett mindre snickerier exportframgångar som annars vore otänkbara.

ÅRETS INNOVATIONSFÖRETAG

Presenteras av: Norran affärsliv och Idéforum Skellefteå

ICROSS

Flugfiskare är ofta stora fantaster som gärna hugger på nyheter. Adam Westermans innovation Icross är en bärbar, uppblåsbar vattenfarkost som ger flugfiskaren nya och större möjligheter att ta sig till den plats där storfisken lurar. Även andra friluftsmänniskor har upptäckt produktens möjligheter.

LINDSKOG INNOVATION

Kjell Lindskog är den evige innovatören, som ägare till uppemot
300 patent. Det första fick han för 43 år sedan, för tennisracketar i komposit. Andra patent är den ledade slalomstaven och den så kallade säkerhetsväskan. Nu siktar han högre med ett koncept för en unik arbetsplattform som ska kunna användas året runt för service och underhåll på rotorblad till vindkraftverk.

MUTTERINDIKATOR-K2

En dag tappade Urban ett hjul på Skelleftehamnsleden. Då föddes en idé, en mutterindikator som gör att man på bara några sekunder kan kolla att däck på bussar och lastbilar sitter som de ska. Inga lösa muttrar, inga lösa rullande hjul och inga skador på nav och fälgar. Och du kan känna dig trygg.

ÅRETS TILLVÄXTRAKET

Presenteras av: PwC 

CONTRACTOR

Ett byggföretag som med ett starkt kvalitets- och miljötänk har gjort sig förtjänt av ett mycket gott anseende i branschen. Med stark lokal förankring har Contractor haft en kraftig tillväxttakt de senaste åren, vilket resulterat i etablering även utanför Västerbottens gränser.

STADSKÄLLAREN/GRANNENS PUB

Ett företag som genom en unik mix av restaurang, pub och saluhall har lyckats vinna Skellefteåbornas hjärtan. Företaget har haft en kraftig och kontinuerlig tillväxt från start, samtidigt som resan har gjorts med god lönsamhet och ett tydligt fokus på hållbarhet.

VALUTEC

Med spetskunskap och nära samarbeten med både sågverk och akademi driver Valutec utvecklingen inom virkestorkningen framåt. Den höga innovationstakten och tillväxtambitionerna har lett till en marknadsledande position både i Norden och i stora delar av Europa. Valutecs dubblering av både omsättning och resultat senaste åren är också ytterligare en fjäder i hatten för Skellefteå som kunskapscentrum för träindustrin.

ÅRETS SMÅFÖRETAG 

Presenteras av: Nordea

 

BYGDSILJUMS STÄD

Sedan företaget startade för åtta år sedan har Karin Nygren Wiklund skapat arbetstillfällen i Skellefteås landsbygd. I sitt gedigna ledarskap vet hon att personalen är den viktigaste resursen. Med sitt entreprenörskap och fokus på god service ser Bygdsiljums städ till att ha nöjda kunder som blir företagets bästa ambassadörer. Här städas det från golv till tak – och inget sopas under mattan.

MEWELL PLÅT

Ett företag som har 150 års erfarenhet inom plåtslageri. Som ett modernt företag i en traditionell bransch erbjuder Mewell Plåt allt inom tunnplåts- bearbetning, specialarbeten och rostfria golvbrunnar för storkök, industri och offentlig miljö. Takrenoveringar, skorstenshuvar, hängrännor, stuprör, oljeavskiljare, sandfång – ska du ha nåt i plåt så väljer du Mewell Plåt.

STREMA

Entreprenörsföretaget i Stämningsgården hjälper bönderna med sådd och gödsel, och oss andra med välplogade vägar. Man kan säga att Strema sprider både skit och glädje! De tänker stort – med ett par större väghyvlar och dessutom Skellefteås troligtvis största tankbil, som blev Räddningstjänstens räddning vid den stora branden på Degermyran.

ÅRETS HÅLLBARA FÖRETAG 

Presenteras av: Advokatbyrån Kaiding

 

ANTEAK

Retro- och vintagebutiken Anteak erbjuder ett omsorgsfullt utvalt sortiment av klassisk inredningsdesign och genuint hantverk som kännetecknar återbruk när det är som bäst. På ett effektivt sätt kombinerar de sociala medier, med sin fysiska butik. Anteak skapar hållbarhet genom att kombinera sin miljömedvetenhet med ett bemötande som gör att kunderna kommer tillbaka.

SKANSKA SKELLEFTEÅ

Tidigare har Skanska Skellefteå fått utmärkelser för sitt samarbete, samsyn och dialog med kommunen vid utvecklingen av Västra Eriksberg. Där har de minskat klimatgasutsläppen med 93 procent och inte kört ett enda lass på tipp. Nu arbetar de på samma sätt vid skapandet av ett attraktivt område för energiintensiva företag på Hedensbyn Site East. Projekten präglas av mångfald och visioner.

XLNT TRAVEL SKELLEFTEÅ

Företaget vågar vara i framkant, tänka nytt och ständigt leta
nya sätt att utveckla branschen. XLNT Travels värdegrund avspeglas i deras CSR-arbete, där företaget tar sitt ansvar – när man bokar en resa genom dem lämnar de ett bidrag till projekt för att genom kvinnligt entreprenörskap utrota extrem fattigdom.

ÅRETS VARUMÄRKE

Presenteras av: Marknadsföreningen i Skellefteå och ATEA

DRIVECENTER ARENA

Det forna flygfältet i Fällfors har utvecklats till en ny hotspot på motorkulturens internationella karta. Med Drivecenter Arena är Skellefteås vackra inland numera platsen för Skandinaviens längsta racingbana. Den rivstartande lanseringen har redan satt sina spår under midsommarnattens ljusa himmel och kommer fortsättningsvis att stärka regionens varumärke många år framöver.

MARTINSONS

Den familjeägda koncernen har genom ett hårt och hållbart arbete skrivit lokal industrihistoria. På tröskeln till en nationell omställning inom hela byggsektorn arbetar de rakt igenom med en härproducerad produkt, vilket bidrar till att hindra klimatförändringarna globalt. Genom att både leverera stommen och vara med och bygga Sara kulturhus synliggör Martinsons en viktig del av stadens och regionens identitet.

NORTHVOLT

Ett internationellt laddat varumärke som skapar spänning mellan stad och landsbygd. Med riktning mot framtiden symboliserar Northvolt dimensioner i Skellefteås utveck- ling som ingen kunnat ana. Här samsas växtkraft med framtidstro för hela regionen och löften om dynamisk utveckling, med hela världen som partner.

ÅRETS UNGA ENTREPRENÖR

Presenteras av: Ung Företagsamhet och Sammes Stiftelse

ALBIN MANNBERG, PREOPTION

En idéspruta med stor talang för nätverkande. Albin Mannbergs digitala karriärplattform Joboptions.se erbjuder företag att visa upp sitt arbetsgivar- erbjudande och få spridning av jobbannonser och varumärkesbyggande innehåll. Affärsidén ligger helt rätt i tiden och gör att kandidater får bättre koll på potentiella arbetsplatser och företagskulturer. Albin Mannberg är en sann entreprenör med många idéer och försäljning i blodet.

FABIAN KARLSTÉN, NOW BOARDING

Det är beundransvärt att en ung entreprenör slår sig in på sjukvårds- marknaden. Han bidrar till en förbättrad arbetsmiljö inom vården och gör skillnad för många äldre och sjuka. Fabian Karlstén är en genuin person med tydligt driv framåt och han räds inte utmaningar. Helt klart en frisk fläkt som vård-Sverige behöver.

HELENA STÅHL, HELENA STÅHL MASSAGE OCH SADLAR

Konventionell massage och även djupvågsbehandling gör att Helena Ståhl kan massera såväl människorna som deras fyrbenta vänner. I en tuff bransch har hon lyckats etablera sig på ett imponerande sätt. Hon erbjuder både tjänster och varor, och hennes samarbete med Royal Hästsport ger den unga entreprenören Helena Ståhl många möjligheter att fortsätta växa.

ÅRETS PROFIL

Presenteras av: Swedbank 

JAN MARKLUND

Entreprenören från Boliden verkar något i det dolda, men har under många år bidragit till Skellefteås utveckling. Jan Marklund är bland annat grundare och ägare av företag som Bergteamet och Jama Mining Machines. Nu har han omsatt sitt brinnande motorintresse genom att både starta ett eget framgångsrikt motorsportstall i rallycross och utveckla Drivecenter Arena i Fällfors.

LINN-MARIE EDLUND

Hon är en av de drivande personerna bakom norra Skandinaviensstörsta spelkonvent Nordsken, som i år siktar på att attrahera 10 000 besökare i alla åldrar. Linn-Marie Edlund har med sitt engagemang satt Skellefteå på spelkartan och lockat många nya besökare till vår stad. Inte minst i den yngre, spelintresserade framtidsgenerationen.

MONICA LINDGREN

En imponerande mångsysslare som gått från karaktären ”Emma” via producent, textförfattare, skådespelare, konferencier och projektledare, till att vara boktipsare på SVT:s Go’kväll och föreläsa om sina egna erfarenheter med Lyckligare nu. Monica Lindgren har på så många sätt satt Skellefteå på kartan.

ÅRETS FÖRETAG

Presenteras av: Skellefteå kommun

LÖVÅNGERS BYGG

Under mer än 40 år har detta ekonomiskt stabila och välskötta familjeföretag varit en utmärkt ambassadör för bygden kring Lövånger. Lövångers Bygg förser kunder över hela Sverige med byggsatser för alltifrån garage och maskinhallar till fritidshus och stall. Byggsatserna som beställs med hjälp av en digital och kundvänlig programvara kännetecknas av hantverksskicklighet och trygg norrländsk kvalitet
– precis som hela företaget.

MARTINSONS

Familjeägda Martinsons är en viktig arbetsgivare i regionen och en av Sveriges ledande aktörer inom hållbart samhällsbyggande. Förutom att representera Västerbotten i världen har finansiellt stabila Martinsons investerat stort i sina anläggningar för att fortsätta utveckla förädlingen av lokala skogsråvaror. Sara Kulturhus är ett av många exempel som visar hur Martinsons ser till att värdet från Västerbottens skogar stannar i bygden.

NO PLAN B

Entreprenörsskolan vill att människor världen över ska förundras över alla entreprenörer som kommer från Norrland. Och de är på god väg att lyckas. I dag är No Plan B ett av de mest affärsinnovativa företagen i Skellefteå. Genom att vidareförmedla erfarenheter och kompetens ger de nya entreprenörer det som krävs för att själva utveckla och driva egna företag. Skellefteå har alltid varit en plats som präglas av starka entreprenörer och No Plan B säkerställer att detta lever vidare.