NOMINERADE 2021

Skellefteås näringslivsgala Alvargalan arrangeras varje år under januari månad. I år har galans flyttas fram till den 26 mars med anledning av coronapandemin. Även offentliggörandet av de nominerade har i år genomförts under ändrade former, och sänds på Alvargalans Facebooksida.

Släppen sker vid tre tillfällen enligt följande upplägg:
Tisdag 9/2 Årets Nykomling, Årets Tjänsteföretag, Årets Handelsföretag.
Fredag 12/2 Årets Innovationsföretag, Årets Tillväxtraket, Årets Unga Entreprenör
Tisdag 16/2 Årets Småföretag, Årets Hållbara Företag, Årets Varumärke
Fredag 19/2 Årets Övervinnare, Årets Profil, Årets Företag.

ÅRETS NYKOMLING

Presenteras av: Ludvig & Co

LA CENA 

Med ett helt nytt koncept, baserat på italiensk mat med norrländsk touch, har La Cena både utökat och berikat restauranglivet i Skellefteå. På menyn finner vi klassiska italienska rätter tillagade med lokala premiumdelikatesser efter säsong. Restaurangen blev snabbt en oas för människor i Skellefteå, som erbjöds en helt ny matupplevelse. Familjen Lundmark startade La Cena precis i anslutning till pandemins utbrott, men med beslutsamhet och flexibilitet hölls restaurangen öppen och anpassade sig efter förutsättningarna.

LOVELY MEDIA

Lovely Media har på ett framgångsrikt sätt hjälpt företag i Skellefteå att genom marknadsföring i sociala medier engagera rätt målgrupper. Genom att på ett smart och genomtänkt sätt skapa innehåll som både inspirerar och lyfter varumärken på rätt sätt, har Lovely Media skapat framgångar både för sina uppdragsgivare och sig själva.

VACCIN I NORR 

Vaccin i Norr har gjort att det äntligen är enkelt för privatpersoner och företag att vaccinera sig mot olika sjukdomar. Förutom ett riktigt brett utbud av vaccinationer erbjuder de även vaccin som inte går att ta hos landstinget. Med andra ord ett perfekt komplement till den offentliga vården, som faktiskt även de rekommenderar Vaccin i Norr.

ÅRETS TJÄNSTEFÖRETAG

Presenteras av: Region Västerbotten

ANKARET FÖRSÄKRING & FINANS 

Det unga företaget Ankaret försäkring och finans drivs av unga personer som skräddarsyr försäkringslösningar för alla företag, med bättre skydd och sänkta kostnader! Omsättningen stiger, lönsamheten är god – och de har skapat åtta arbetstillfällen i Skellefteå. Väl förankrade i Skellefteås näringsliv nomineras Ankaret Försäkring & Finans till Årets Tjänsteföretag.

DAHLBERG & PARTNER

Det relativt nystartade redovisningsföretaget Dahlberg & Partner har ett antal erfarna konsulter som tillsammans med några yngre förmågor bidrar till Skellefteås utveckling. Företaget har gjort en rivstart, med sju anställda och planer för ytterligare expansion. Dahlberg & Partner är ett bra exempel på hur även ett nytt företag i en traditionell bransch kan utses till ett av Årets Tjänsteföretag.

NUITEQ

Deras programvara finns i fler än 70 länder och på fler än 30 olika språk. Nuiteq har varit finalist i EY Entrepreneur of the Year och växer starkt, med en fördubblad omsättning de senaste två åren och god lönsamhet. De fortsätter att skapa arbetstillfällen i kommunen och bidrar till kommunens mål om ökad mångfald. NUITEQ är en självklar kandidat till Årets Tjänsteföretag.

ÅRETS HANDELSFÖRETAG

Presenteras av: Nordvestor och Diös

ELON BOGÅRDEN 

Elon Bogården har det mesta inom produkter du behöver i hemmet. Med en hög kunskap och service vägleder de sina kunder in den tekniska djungeln som ska förenkla vardagen. Verksamheten bygger på en personlig och nära service vilket har gjort Elon Bogården till en stark lokal aktör för helhetslösningar av kök. I och med att de verkar i en stad som är mitt i en kraftig tillväxt har de strategiskt breddat erbjudandet till att riktas mot såväl privatpersoner som bygg- och fastighetsbolag. En viktig aktör som satsar stort och brett för att med lokala resurser bidra till Skellefteås tillväxt.

LJUSFABRIKEN LOWIMA 

Ljusfabriken Lowima är Norrlands största ljusfabrik, med sina handgjorda och miljövänliga ljus tillverkade i 100% stearin. I sina mysiga och inspirerande lokaler insprängda i Getberget förverkligar de en trendmässigt stark affärsidé med fokus på hälsa, hållbarhet och miljö. De stilrena, funktionella och tidlösa ljusen brukar uppskattas lika mycket som det varma välkomnandet från Lollo och Matte. Det gör att Ljusfabriken Lowima är både ett populärt besöksföremål och en värdig kandidat till Årets Handelsföretag. 

TACTICAL STORE

Tactical Store har funnits i Åbyn Byske sedan 2008 och butiken har vuxit till att vara en av Sveriges främsta inom militär utrustning och actionsport. Med ett produktutbud som sträcker sig från professionell utrustning för militär-, polis- och säkerhetsbranschen till mer eller mindre professionella sportutövare har företaget säkrat sin tillväxt. Kombinationen av ett starkt sortiment och nära kundrelationer är nyckeln till framgångarna för Tactical Store. En taktik som är väl värdig företagsnamnet.

ÅRETS INNOVATIONSFÖRETAG

Presenteras av: Railcare och Idéforum

SSC KLINGAN 

Genom en medveten och strategiskt smart satsning på digitalisering och innovation i en traditionell bransch har SSC Klingan utvecklat flera nya produktområden. Ta till exempel deras säkerhetsklassade träglasparti, som gör det möjligt att bygga skalskyddade miljöer utan att ge avkall på design och hållbarhet. Den här unika lösningen har bland annat visat sig vara mycket lämplig i stora sjukhusmiljöer.

 

 

BI NORDIC 

Med kompetens, mod och nytänkande har BI Nordic använt sig av en innovativ kombination av crowdsource data och artificiell intelligens för telekom-marknaden. Deras dataanalys är baserad både på hur data används och vilka master som används för dataöverföringen, något som gör deras produkt unik. Det är verkligen en utveckling som ligger i tiden och används globalt. BI Nordic erbjuder också analystjänster i många andra sammanhang – från gruvindustrin till äldrevård, vilket har resulterat i att företaget har kunnat växa med flera anställda.

JAMA MINING MACHINES

Med hjälp av bland annat nätverkande samarbeten har JAMA  utvecklat en batteridriven och klimatsmart gruvmaskin som ger möjlighet till alltifrån bättre arbetsmiljöer och minskade kostnader för ventilation till ökad produktionseffektivitet. Med sin nya skrotare visar JAMA på vilka innovativa möjligheter som fossilfria maskiner skapar, både i gruvor och andra tunga industrier.

ÅRETS TILLVÄXTRAKET

Presenteras av: PwC

ONCE UPON

På ett träffsäkert sätt har Once Upon gjort det möjligt att skapa fotoalbum direkt i mobilen. De har tagit fotoalbumet in i 2000-talet, helt enkelt! Tillväxtresan har varit kraftig ända sedan starten, med en mångdubblering av både omsättning och antal anställda de senaste åren. Once Upon finns numera i 87 länder och deras ekonomiska modell är ett bra exempel på den nya tidens trendutveckling, där stora initiala investeringar ger hög lönsamhet över tid.

NUITEQ

Mjukvaruföretaget NUITEQ skapar lösningar med intuitiva gränssnitt som gör det lättare för grupper, skolor och företag att samarbeta digitalt på ett smartare och mänskligare sätt. Inte minst är deras lösningar för att stödja distansarbete särskilt relevant i rådande tider. Ett modernt företag vars omsättning och lönsamhet har gjort ett rejält tillväxtryck.

ENVICO ELPARTNER

Envico, företaget som levererar energismarta lösningar, innovation och ett gediget kunnande inom elbranschens alla delar. De skräddarsyr alltid den bästa lösningen utifrån sina kunders behov och befinner sig i en tillväxtresa som verkligen imponerar. Envico har på ett klassiskt sätt lyckats kombinera kraftig omsättningstillväxt med hög anställningstakt och har dessutom god lönsamhet.

ÅRETS UNGA ENTREPRENÖR

Presenteras av: Ung Företagsamhet och Sammes stiftelse

Emma Lindgren, Ica Supermarket Byske

I en klassiskt mansdominerad bransch lyser Emma Lindgren upp med sitt engagemang och stora drivkraft. Via ICA-skolans företagsledarutbildning är Emma idag en ICA-handlare med stor passion för Byske som ort. Med kreativa idéer för hur butiken ska utvecklas framöver, och med personalens bästa i åtanke, är hon en frisk fläkt vars företagsresa bara har börjat.

 

 

Sonny Karlsson, Nord Trä i Skellefteå 

När Sonny Karlsson i år kliver in som majoritetsägare i Nord Trä, gör han det med ett tydligt fokus på framtiden. Genom strategiska val och investeringar går bolaget från klarhet till klarhet, med stora ambitioner om att fortsätta växa. Det nya måleriet kommer att öka både kapacitet och produkternas kvalitet, och näst på tur står restaurering av hyvleriet. Vi följer med spänning hur Sonny utvecklar bolaget.

Hampus Nygren, Hampus Maskin 

Kombinationen av Hampus Nygrens inneboende drivkraft och hans precisionsarbete inom maskinkörning- och anläggningsarbete gör att kunderna står på rad. Genom sin entreprenadverksamhet har Hampus lyckats skapa en efterfrågan på marknaden som stadigt ökar, vilket har bidragit till att bolaget nyligen utökat maskinparken och anställt personal. Det ger goda förutsättningarna att fortsätta växa.

ÅRETS SMÅFÖRETAG

Presenteras av: Nordea 

LJUSFABRIKEN LOWIMA

Lollo och Matte är två norrlandsälskande hemvändare som startade Ljusfabriken Lowima 2013. Idag är det Norrlands största ljusfabrik, med handgjorda och miljövänliga ljus i 100% stearin. I sina mysiga och inspirerande lokaler insprängda i berget förverkligar de affärsidén som sätter fokus på hälsa, hållbarhet och miljö. Och det har gett resultat, både i form av högre omsättning och en ökning av antalet anställda. Ljusfabriken Lowima är en lysande kandidat till Årets Småföretag.

FRISKVÅRDSKOMPANIET

Friskvårdskompaniet erbjuder en härlig kombination av träningsglädje och gemenskap i familjära miljöer, med möjlighet till både gympass och gruppträning under ledning av peppade och professionella instruktörer. Numera har de dessutom tagit sitt framgångsrika koncept till flera platser utanför centrum – både till Bureå, Kåge och nu senast Anderstorp, där de har ett välfungerande och extremt populärt samarbete med Skellefteå Padel.

PROLED.NU

Efter 16 år som åkare har David Hallberg stor erfarenhet av vad som behövs för bra billampor i mörkret. Sedan han 2015 startade Proled.nu har företaget erbjudit försäljning och montering av ledbelysning för bilar och långtradare. På fem år har de bytt upp lokalytan fyra gånger, växt till fyra anställda och utökat verksamheten till att ha en belysningsbutik både på webben och IRL. En strålande affärsidé, med service som LED-stjärna.

ÅRETS HÅLLBARA FÖRETAG

Presenteras av: Boliden

SAVERSTAMS, ICA NÄRA BOLIDEN 

Den här ICA-handlaren har verkat i Boliden i över 40 år och har anpassat utbud och service för att Bolidenborna ska kunna handla allt hemma utan att behöva resa till centralorten. Under Bolidens eventvecka gick de utanför ramarna och ordnade provianter utanför öppningstiderna, vilket förstärker hållbarhetsprofilen. Med god service och ett vänligt bemötande mot alla oavsett bakgrund är de ett gott föredöme och en värdig kandidat till årets hållbarhetsföretag.

UNGHÄSTEN. EN DEL AV VÄSTERBOTTENSTEATERN

I över 20 år har Unghästen arbetat med sociala frågor riktade mot en bred publik med samtal, improvisationsteater och interaktion. Deras mål är att motarbeta alltifrån mobbning och rasism till
psykisk ohälsa, bristande jämställdhet och andra väsentliga frågor som är viktiga i hållbart samhälle.
Den långsiktiga satsningen på levande pedagogik och mötet mellan människor gör Unghästen till ett
imponerande hållbarhetsföretag.

LERNIA SKELLEFTEÅ

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Lernia har en värdegrund som präglas av hållbarhet och jämställdhet. De gör både sina uppdragsgivare och medarbetare medvetna om hur man minimerar riskerna av att drabbas av Covid-19. Dessutom är de en aktiv och målmedveten partner, som gör sina uppdragsgivare uppmärksamma och medvetna om betydelsen av hållbarheten i företagande.

ÅRETS VARUMÄRKE

Presenteras av: Marknadsföreningen i Skellefteå och ATEA 

ONCE UPON

’Det var en gång’ är starten på denna framgångssaga. Once Upon har bild för bild satt Skellefteå och sitt eget varumärke på världskartan. En och en halv miljon har redan laddat ner appen som hjälper dig att bevara dina speciella stunder i en personlig bok. På bara några minuter har dina mobilbilder förvandlats till en vacker, stilren skapelse som sida för sida berättar en ny historia.

 

 

VÄSTERBOTTENSTEATERN

Västerbottensteatern levererar varje år flera hundra starka upplevelser av både glädje och sorg som gör avtryck både i sin närhet och i resten av regionen. Med socialt engagemang och en samhällsröst som är ständigt närvarande, långt utanför scenens räckvidd, fortsätter de att beröra. Även när ridån gått ner och applåderna har tystnat. Västerbottensteatern ger Skellefteå möjligheten att utvecklas genom kultur.

MEGAFONEN

Under ett decennium har Megafonen verkat för att lyfta lokala händelser till en bred målgrupp av målgrupper. Konceptet som började med vimmelbilder som lät Skellefteborna känna igen varandra har med åren utvecklats till att Megafonen idag är en självklar lokal nyhetsaktör, inte sällan först med det senaste. Under det senaste året har Megafonen med sitt gedigna profileringsarbete och genuina engagemang för det lokala befäst sin position som en betydelsefull spegel och kugge i ett växande Skellefteå.

ÅRETS ÖVERVINNARE

Presenteras av: Norran 

WHITEBOX

Innovationsprofessorn Joakim Wincent och entreprenören Erik Wikström är personerna bakom Whitebox, vars produkter sanerar bland annat kundvagnar, korgar och handscanners från virus och bakterier med hjälp av UVC-ljus. De första prototypförsöken med saneringsskåp gjordes vid ICA Kvantum i Skellefteå och sex månader efter första idén startade serietillverkning hos lokala Leab. Ett imponerade innovationsarbete där krisen triggat kreativiteten.

BRYGGARGATAN

Fredagsmys och mumsiga middagar vill vi inte vara utan trots corona-karantän. Det förstod restaurang Bryggargatan som snabbt ställde om när krisen kom. Med nya koncept som fredagstacos, middagspåsar och gourmet-take-away har de fortsatt att förse Skellefteborna med sin matkonst, och visat på vikten av ett starkt varumärke när kundlojaliteten sätts på prov. Med en ny samarbetsmodell där restaurangpersonal hyrs ut till lokala matproducenter skapar de dessutom nya möjligheter för hela branschen.

RAILCARE

När affärerna går som tåget kan statliga stöd förvandlas till lokal kraft. Railcare använde två miljoner kronor från sänkta arbetsgivaravgifter till att göra insatser för närsamhället och pandemins hjältar. Tusentals matboxar från restauranger i Skelleftehamn kördes ut till personal på hälsocentraler, lasarettet, ambulansen och hemtjänsten. 3 000 liter handsprit fördelades på lokala arbetsplatser och flera föreningar fick välbehövligt krisstöd.
Snacka om skatteåterbäring!

ÅRETS PROFIL 

Presenteras av: Swedbank 

ANJA PALM

Som handläggare på näringslivskontoret noterade Anja Palm att Northvolt efterlyste offerter från kommuner i landet där de kunde etablera en ny batterifabrik. Hon föreslog då för kommunledningen att Skellefteå borde tävla om etableringen genom att lämna ett anbud. Resultatet vet vi idag. Northvolt valde Skellefteå och bygger nu för fullt den fabrik som är så viktig för Skellefteås framtid. Det här har lett till att många flera företag planerar att etablera sig i kommunen och Anja har befordrats till att bli kommunens näringslivschef. För sin strålande insats med att ”sätta kommunen på kartan” förtjänar Anja Palm mer än väl sin nominering till Årets Profil.

ULF MARKLUND

Ända sedan han 1992 startade det numera börsnoterade Railcare i Skelleftehamn har Ulf Marklund visat ett brinnande intresse för att utveckla det lokala samhället. Under detta pandemipräglade år har han valt att skänka bort företagets sänkta arbetsgivaravgifter för att ge riktade stöd till näringsliv, föreningsliv och sjukvård. Detta tillsammans med Ulfs övriga engagemang för att utveckla samhället gör honom till en värdig kandidat till Årets Profil.

FREDRIK ANDERSSON

Fredrik Andersson är mannen med det stora AIK-hjärtat som står bakom den snabbt växande byggkoncernen Contractor. Fredrik har via sitt bolag bidragit till att utveckla hela Skellefteå på många sätt. Alltifrån att bygga bostadsrätter på Moröbacke och att utveckla Jörnträhus, till att förvandla Lotsen i Ursviken till lägenheter och att bygga om det gamla kommunhuset i Byske till nya bostäder. Fredrik har både mod och driv i sin ambition att tillsammans med sina kollegor verka för ett levande Norrland. Det gör honom till en värdig kandidat till Årets Profil.

ÅRETS FÖRETAG

Presenteras av: Skellefteå kommun 

DATA DUCTUS

Data Ductus ligger stadigt i framkanten inom IT-branschen och är världsledande inom systemintegration av avancerade nätoptimeringslösningar och övervakningssystem och tjänster för kritiska samhällsfunktioner. Trots vidgat ägande och en verksamhet som nu även finns i USA, Japan och Singapore utgör Skellefteå även fortsättningsvis hemmaort och Data Ductus bidrar därför i allra högsta grad till att sätta platsen på den internationella IT-kartan.

JAMA MINING MACHINES

Jama är det lokalägda företaget i Skelleftehamn med anor från 40-talet. Många års samarbete med de norrländska gruvföretagen har gjort Jama till en världsledande tillverkare av specialprodukter till den internationella gruvindustrin. Under 2020 presenterade Jama världens första batteridrivna fossilfria skrotare av berg under jord, som ger bättre arbetsmiljöer och minskade kostnader för ventilation. En detalj som imponerar är att hela 70% av Jamas maskinkomponenter kommer från lokala underleverantörer.

ICA KVANTUM

Framgångsresan för ICA Kvantum Skellefteå går vidare. På bara fem år har de ökat omsättningen med nästan 50 % och de har många gånger skapat uppmärksamhet, både lokalt och men minst lika mycket nationellt. Exempel på det är finalplatsen för ”Årets Butik” på Dagligvarugalan, vinsten inom ”Sveriges mest nöjda kunder” som nr. 1 av 125 Kvantumbutiker. ICA Kvantum har bland annat gynnat ett flertal restauranger i Skellefteå under Covid-19 genom att sälja ”gourmetpåsen” när gästerna i uteblev.