NOMINERADE 2022

Skellefteås näringslivsgala Alvargalan arrangeras varje år under januari månad. I år arrangeras den på Sara kulturhus fredag den 28 januari 2022.

.

ÅRETS EXPORTFÖRETAG 

Presenteras av: Västerbottens Handelskammare och ABB 

NORDIC SPORT

Nordic Sport är sedan 1972 en av världens ledande leverantörer av friidrottsut-rustning som spjut och stavar och de syns på de största mästerskapen runt om i världen. Den utomeuropeiska exporten har tagit rejäl fart igen efter sportvärldens paus under pandemin och i år ligger andelen på 70 %. Vad vore Stefan Holm, Kajsa Bergqvist och Armand Duplantis utan Nordic Sport?

RENHOLMEN

Byskeföretaget Renholmen har både en stark lokal anknytning och en starkt växande exportmarknad. De två senaste åren har deras export ökat med 792 % och idag uppgår den till 82 % av omsättningen. Renholmen är ett branschledande företag med smarta lösningar och produkter, som genererar hög kvalitet och kapacitet med fokus på säkerhet och miljö. Ett bra bevis för Renholmens branschposition är att de har levererat merparten av lösningarna och produkterna till det sågverk i Finland som anses vara världens modernaste.

URSVIKEN TECHNOLOGY 

Grundat 1885 är Ursviken Technology Skellefteås äldsta företag. De konstruerar och tillverkar stora högteknologiska, CNC-styrda plåtbearbetningsmaskiner – framför allt kantpressar och gradsaxar — till kunder i hela världen. Faktum är att exportandelen ligger på hela 75 %. Som kuriosa kan nämnas att Ursviken Technology levererade kantpressen som användes för att pressa stålhöljet till Jeff Bezos raket i projektet Blue Origin! Det kan man kalla ett högflygande exportföretag!

ÅRETS NYKOMLING

Presenteras av: Ludvig & Co

KLINIK NO 33

Med 35 års erfarenhet inom avancerad hudvård öppnade Helen Nordström Klinik No 33 i mitten på februari 2020. Hon hjälper både människor med svåra hudproblem och dem som bara vill ta lite extra hand om sin hud. Kundkretsen är bred och i alla åldrar och alla får ett varmt och personlig bemötande. Dessutom har hennes kompetens som utbildare har satt Skellefteå på kartan inom branschen.

LUCKEY KONDITORI & BAGERI 

Efter flera år i Danmark där hon har utbildat sig till både konditor och glassmästare och vunnit Nordiska Mästerskapet för Danska konditor-landslaget, har Cornelia Luckey lämnat rollen som chefskonditor på ett femstjärnigt hotell och återvänt till Skellefteå. Nu satsar hon på det hon brinner för: ett eget bageri med bakverk av hög kvalitet. Med egna medel och utan stöd har denna baknörd blivit en smaklig nominering som nykomling. Blir hon den ”luckey” vinnaren? 

PRELOCATE 

Prelocate är ett nav för omlokalisering av talanger, där såväl arbets- givare som inflyttande får bästa möjliga start på sin nya hemort Skellefteå.  Med sin lokala kännedom stöttar och vägleder de nyinflyttade att snabbt hitta rätt och erbjuder hjälp med det mesta som behövs vid starten av ett nytt liv i en ny stad. 

ÅRETS TJÄNSTEFÖRETAG

Presenteras av: Region Västerbotten

ABBES LOKALA SERVICETJÄNSTER

Med löften som ”Vi har öppet dygnet runt” och ” Vi fixar det ni inte hinner,  kan eller vill göra själva!” visar Abbes Städ att de är mer än en vanlig städfirma. De erbjuder både företag och privatpersoner en bredd av hushållstjänster både inomhus och utomhus, många av det enklare slaget som det är svårt att hitta hantverkare till i glödheta Skellefteå. 

MARKLUND MÄKLERI

Marklund Mäkleri är en uppstickare i mäklarbranschen som specialiserar sig på fastigheter i glesbygd och lantliga lägen. Med insikterna att alla inte vill bo i centrum och att många som flyttar till Skellefteå inte ser pendlingsavstånd som besvärande, har hon byggt ett företag som verkligen gör verkstad av devisen ”Hela Sverige ska Leva!” och bildat ett blomstrande företag med god lönsamhet och ett växande antal anställda.

SKELLEFTEÅ BILDEMONTERING

Skellefteå Bildemontering i Innervik är ett välskött företag som tar hand om uttjänta bilar, eller bilskrot som vissa skulle kalla det! Samhällets krav på återvinning och miljöansvar gör att förutsättningarna för företagets tillväxt aldrig har varit bättre. Skellefteå Bildemontering har haft god omsättning och lönsamhet i flera år och under året har de även kunnat öka antalet anställda. 

ÅRETS HANDELSFÖRETAG

Presenteras av: Nordvestor och Diös

CYKEL & FISKECENTER

Med lång erfarenhet och specialistkunskap är Cykel & Fiskecenter en butik med välkomnande personal som verkligen kan sina produkter. Ett starkt koncept, helt enkelt! Speciellt i en bygd som har så fantastisk natur, perfekt lämpad för just fiske- och cykelaktiviteter. Man skulle faktiskt kunna säga att de är riktiga  fenor på sin sak!

KRYDDLANDET

Kryddlandet är en lokal aktör som verkar över hela Europa, som ett nav för kulinariska och mångkulturella smaker med kvalitet och bredd. Mat och mat-lagning har verkligen förmågan att förena oss människor och hos Kryddlandet finns det något för allas gom. Med en imponerande stark tillväxt och ett bra resultat under en utmanande tid på marknaden kryddar de sina kunders tillvaro lite extra!

SPORT CITY

De har funnits mitt i stan ända sedan 1984 och med dagens än mer centrala placering positionerar sig Sport City starkt på handelsmarknaden, både fysiskt och i form av en ökad omsättning. Det här är en affär som har byggt en helt egen kultur genom att vara en handelsplats som även är en mötesplats, där du alltid blir väl omhändertagen och där sport är ändamålet!

ÅRETS INNOVATIONSFÖRETAG

Presenteras av: Railcare och Idéforum

BROKK

Genom innovation och fokus på förbättrad arbetsmiljö har Brokk skapat världsledande, radiostyrda rivningsrobotar i över 40 år. Nu tar de sina rivningsrobotar in i framtiden genom sin senaste innovation: molnbaserad styrning som gör att operatören kan kontrollera och hantera robotarna på distans. Det gör att arbetet kan genomföras ännu säkrare och mer flexibelt, vilket ligger helt rätt i tiden i en värld där hemarbete fått en helt ny betydelse.

PHOTON SPORTS

Genom samskapande innovation, där ny teknik och kunnande från vitt skilda branscher kombinerats, har Photon Sports tagit nästa steg inom fysisk prestations- analys och skadeförebyggande träning. Med deras optiska mätteknik kan data för varje individs unika rörelsemönster samlas in och analyseras för att skapa ett specialanpassat träningsupplägg. Photon Sports erbjuder spännande exempel på hur teknik och fysiologi kan samverka genom mätning och analys med omedelbar feedback.

WHITEBOX

Som ett lysande exempel på hur akuta behov kan aktivera innovation växte Whitebox fram under början av pandemin. Med sin unika lösning för sanering av högkontakt-punkter med hjälp av UV-C-ljus skapades färdiga lösningar för offentlig miljö. Tack vare lokal förankring i både produktion och användartestning var Whitebox snabbt ute på marknaden och har sedan dess vuxit och erbjuder många olika produkter med tillämpningar över hela världen.

ÅRETS TILLVÄXTRAKET

Presenteras av: Bright redovisning & revision 

BR. ANDERSSONS GRUS

Som proffs på grus sedan 1970-talet är Bröderna Anderssons Grus en av övre Norrlands ledande aktörer när det gäller krossning och leverans av grus till kunder med högt ställda krav. Bolaget har de senaste åren lagt in en ny växel utan att tumma på kvaliteten. Sedan 2017 har omsättningen mer än dubblerats, samtidigt som lönsamheten varit stark och anställningstakten hög. Dessutom har bolaget gjort stora investeringar i sin maskinpark.

M&R MEKAN & KONSTRUKTION

M&R Mekan & Konstruktion bildades 2013 och är ett Skellefteåbaserat industri- företag med ett tydligt kundfokus, där man erbjuder skräddarsydda lösningar inom både mekanisk verkstad, byggnadssmide och industritransport. De senaste tre åren har affärerna tagit fart ordentligt, vilket yttrar sig genom fördubblad omsättning och fördubblat antal anställda. Det fina arbetet har även bidragit till en riktigt god lönsamhetsutveckling.

LATITUDE 64°

Latitude 64° är med sin fabrik på Hedensbyn en världsledande tillverkare av discar och discgolftillbehör – en av de största och mest avancerade inom discgolfindustrin, faktiskt. Bolaget har sedan starten haft en stadig tillväxt och det senaste året visar man upp sin största försäljningsökning någonsin, med en imponerande lönsamhet som följd. Tillväxten yttrar sig även genom stora investeringar för ökad produktionskapacitet samt ett ökat antal anställda.

ÅRETS UNGA ENTREPRENÖR

Presenteras av: Ung Företagsamhet och Sammes stiftelse

MARKUS NYSTRÖM, NORTHEVENT NORR

Med mod och målmedvetenhet har den Markus Nyström förverkligat sin dröm – att skapa event i världsklass. Under pandemin har han framgångsrikt fortsatt erbjuda sina tjänster och på kort tid har erbjudandet med lokala musiker vuxit sig till proffsiga och seriösa event med artisteliten i Sverige. Markus brinner för branschen och genom sitt samhällsentreprenörskap tar han sitt varumärke till nästa nivå.

MALINDA LARSSON OCH CELINA LINDGREN, LASH LIFT SKELLEFTEÅ 

Att driva företag ihop som vänner är inte ett självklart framgångsrecept, men de här entreprenörerna har företagandet inom ögonfransbehandling varit en framgångssaga redan från start. Genom smarta val och ett ständigt ökande utbud av tjänster har Malinda och Celina skapat en bred och återkommande kund-grupp. Med värme och naturlig karisma skapar de en lugn och härlig stund i salongen för precis varje kund. 

MARCUS MARKLUND, TRAMPOLINHUSET SKELLEFTEÅ

Från studsmattan hemma på gården till en renodlad trampolinpark – Marcus Marklund har visat att det är möjligt att förverkliga en idé som burits sedan barns-ben. Genom hårt arbete och grundliga förberedelse har han gett Skellefteå- borna en ny favoritaktivitet, som andas både kvalitet och lekfullhet. Med högt flygande ambitioner kommer Marcus att nå nya höjder, det kan vi vara säkra på.

ÅRETS SMÅFÖRETAG

Presenteras av: Swedbank 

AM HULTDIN SYSTEM

AM Hultdin är IT-företaget som sedan 1989 utvecklar och säljer webbaserade ledningssystem för kvalitetsarbete till mindre och medelstora företag. Idag har de mer än 50 000 användare och såväl omsättning som lönsamhet har stadigt ökat i mer än tio år. Med sina nio kvalificerade medarbetare är detta ett kunskapsföretag och småföretag väl värt sin nominering.

FORSELL MASKIN

I mer än ett kvartssekel har Forsell Maskin konstruerat och tillverkat special- maskiner anpassade efter kundernas behov, hela vägen från förstudie till färdig maskin. De senaste fyra åren har antalet medarbetare ökat till sex personer och med en omsättning på 30 miljoner betyder det att den har tredubblats, precis som resultatet. Forsell Maskin är ett bra exempel på ett stabilt, välmående småföretag.

KRYDDLANDET

Med en historia som sträcker sig tillbaka till 2008 har Kryddlandet försett hela Europa med hundratals olika kvalitetskryddor och teer, kaffe och såser av både det vanliga och det lite ovanligare slaget. Med leveranser på samma dag har de varit en av vinnarna under pandemin, med en omsättning som har tredubblats och en vinst som har trehundradubblats! 

ÅRETS HÅLLBARA FÖRETAG

Presenteras av: Boliden

ECOGAIN

Med Ecogain får ditt företag en samarbetspartner som kan navigera genom de mest komplexa utmaningarna kopplade till markanvändnings- och exploateringsprojekt. De är specialiserade på att hitta lösningar som både skapar affärsnytta och driver utvecklingen mot verklig hållbarhet. Ecogain bidrar starkt till vår regions hållbara utveckling och med extra fokus på den biologiska mångfalden visar de hur den kan utgöra grunden för en hållbar ekonomisk tillväxt.

GULDSTADENS BIGÅRD OCH ALLSERVICE 

Företaget har tusentals väldoftande medarbetare i form av krainerbin, som hjälper till att motverka bristen på pollinerare. De bidrar aktivt med sina ekotjänster och pro-dukter till den västerbottniska mångfalden i vår natur, och hjälper till att pollinera våra trädgårdar och ängar. Företaget ger förutsättning för pollinering i både Kågedalen och centrala Skellefteå, bland annat genom sina kupor på Sara kulturhus.

SKELLEFTEÅ KRAFT 

Sedan 2017 har Skellefteå Kraft arbetat för att identifiera möjligheter och hinder för att öka den biologiska mångfalden i regionen. De har tagit fram en strategi för biologisk mångfald inom sina verksamhetsområden, till exempel artrikedom i ledningsgator och återställande av vattenflöden. Dessutom är företaget en kontinuerligt återkommande samarbetspartner till andra aktörer i lokalsamhället.

ÅRETS VARUMÄRKE

Presenteras av: Marknadsföreningen i Skellefteå och ATEA 

HUSMANHAGBERG

Med genuin service och en ambition att göra extra allt för kunden erbjuder HusmanHagbergs sammansvetsade team erfarenhet, förtroende och fingertoppskänsla för varje objekt. Under ett och samma tak hittar vi mäklare, boutique och styling- tjänster – allt för att ens livs största affär ska vara en trygg upplevelse.

 

 

KURJOVIKENS SJÖKROG,  FERMENTERIET OCH KURJOVIKENS BRÄNNERI

Vid Skellefteälvens mynning flyter tre kreativa ådror samman: Sjökrogen, Fermenteriet och Kurjovikens Bränneri. Var och en unik, och tillsammans en fantastisk helhet. Genom lokala krafter erbjuder den innovativa trion genuint hantverk i form av dofter, smaker,  upplevelser och koncept, utvecklade till välbalanserade smakupplevelser klädda i  perfekt balanserad konst som resulterar i intryck som gör avtryck. 

SARA KULTURHUS

Med den modiga viljan att växa och utvecklas är Sara en symbol för framtidens hållbara byggande i hela världen, där trä är nyckeln. På den nya industrins växtplats förenas kulturen med stadens näringar, för samman flöden och skapar  dynamik som resulterar i en mångfald av fantastiska upplevelser för både invånare och besökare. 

ÅRETS PROFIL 

Presenteras av: Norran 

EMMA NORRFORS BEYENE

Emma Norrfors Beyene står på flera ben som entreprenör. I de olika familje-företagen finns alltifrån nöjessatsningar till fastigheter och nya kreativa modeller för uthyrning. I affärsutvecklarrollen på LTU Business spred hon sina kunskaper vidare och som ny vd för Kåge tunnbröd visar hon hur nytänkande kan göra snabba avtryck även i en traditionell bransch. Emma har helt enkelt blivit en framgångsfaktor och stigande stjärna i Skellefteås näringsliv. 

LINA ANDERSSON

Som vd för Once Upon har Lina Andersson på kort tid profilerat sig som en av Skellefteås mest intressanta, omtalade och framgångsrika företagsbyggare. Hennes snabbväxande startup har dubblerat omsättningen och trots pandemi- tider har de både lyckats erövra världen och skapat nya jobb i Skellefteå. Med fokus på företagskultur och hållbarhet har Lina utvecklat en modern arbetsplats där många vill jobba, och ett varumärke som både medarbetarna, kunderna och investerarna älskar.

ÖRJAN BERGLUND

Örjan Berglund är serieentreprenören som gärna går mot strömmen. Med  kapital och kunskap gör han modiga satsningar som förvandlat Jörn från  avfärdat inland till en intressant arena för nya affärer. Med visionen att skapa Europas mest kreativa livsmiljö har Örjan ett finger – och ofta en hel hand – med i allt från spelinkubatorer, energidrycker och e-handel till hotell, järnvägsprojekt och skidcenter. Med sitt engagemang för Jörn har han inte bara skapat grogrund för nya företag, utan också bidragit till samhällsbygget i en omfattning som helt saknar motstycke.

ÅRETS FÖRETAG

Presenteras av: Skellefteå kommun 

MARKLUND MÄKLERI

Med insikten att alla inte vill bo centralt startade Ann-Helén B Marklund sitt Marklund Mäkleri för tre år sedan, med fokus på fastigheter i vårt omland. Och tajmingen var onekligen perfekt, med tanke på att antalet inflyttare från när och fjärran ökar kraftigt och många av dessa uppskattar den livskvalitet som skapas med närhet till naturen. Tillsammans med sitt team på fem personer har hon med god lönsamhet lyft omlandet och synliggjort dess möjligheter.

NORDVESTOR 

Nordvestor, som sedan 30 år äger och förvaltar fastigheter i centrala Skellefteå, har valt att trotsa ”experterna” som förutspår centrumhandelns död. De har bland annat satsat på Citykompaniet, som rustats upp och fått flera nya butiker under hösten. Dessutom har de byggt det intilliggande parkeringshuset och satsar på en ny fastighet för ICA-Torget, med både kontor och bostäder. Nordvestors tro på ett levande centrum är av stor betydelse för ett växande Skellefteå.

O’LEARYS SKELLEFTEÅ

När pandemin drabbade oss alla valde Nadia Omairat och Mohamad Omayrat och O´Learys att ha kvar sin personal, trots att de många gånger stod utan arbetsuppgifter. Med stor tro på framtiden valde de dessutom att satsa på ytterligare utbyggnad av restaurangen. O’Learys modiga beslut har gett resultat i form av en stabil omsättning och förstärkning av sitt varumärke bland alla sportälskande Skelleftebor.