Nominerade Alvargalan 2018

Äntligen kan vi meddela de 30 nominerade företagen inför Alvargalan 2018!

 

ÅRETS NYKOMLING
Delas ut av Value & Friends

Icross

Efter 20 Ärs bearbetande av en utmaning började en lösning ta form i Adam Westermans huvud. En prototyp i frigolit tog fysisk form och en möjlig lösning började skönjas. Idag finns det fÀrdiga flytdonet pÄ marknaden och gör det möjligt att utforska om det verkligen nappar bÀttre pÄ andra sidan. Icross har en stor marknadspotential för en  hÀngiven mÄlgrupp: flugfiskare.

Printler

Sven Burman har med sitt företag bidragit till att allmÀnheten pÄ ett lÀttillgÀngligt sÀtt fÄtt tillgÄng till en vÀrld av fotokonst med unika, vackra och personliga motiv frÄn en mÀngd talangfulla fotografer bÄde i Sverige och internationellt. Bolaget bidrar Àven till att fotografer pÄ ett enkelt och smidigt sÀtt kan marknadsföra sig sjÀlva och sÀlja sina alster till allmÀnheten. En win-win situation!

Sabina Consulting

Inom mötes- och hotellbranschen Àr Sabina Jonsson  ett etablerat namn. Nu gör hon comeback som företagare. Med lÄng branschvana och brett nÀtverk vÀgleder och stöttar hon sina kunder inom möten och management. Bolaget utmÀrker sig som en driven och lovande aktör att rÀkna med i SkellefteÄs nÀringsliv.

ÅRETS TJÄNSTEFÖRETAG
Delas ut av Region VĂ€sterbotten

Data Ductus

Ett superföretag – om du frĂ„gar Veckans AffĂ€rer. Data Ductus  Àr ett multinationellt IT-konsultbolag som levererar tekniskt avancerade lösningar med verksamhet pĂ„ flera orter i Sverige. Företaget satsar Ă€ven pĂ„ framtidens kompetens inom IT-sektorn genom att stötta kodskolan ”Hej tjej” som verkar för att öka unga tjejers intresse för teknik och programmering. Ja, snacka om ett superföretag.

Ghost Competence

Företaget som hjĂ€lper mĂ€nniskor att fĂ„nga sina drömmar – i alla fall sina drömkarriĂ€rer – och hittar rĂ€tt kompetens för kundens behov. Med rötter i SkellefteĂ„ och lokalkontor i bĂ„de LuleĂ„ och snart UmeĂ„, jobbar Ghost Competence för att skapa och bibehĂ„lla sĂ„ mĂ„nga arbetstillfĂ€llen som möjligt i norra Sverige. HĂ€r spökar det inte, hĂ€r Ă€r det tillvĂ€xten som knakar i vĂ€ggarna.

Nyheden FĂ€llfors El

Ett ”lysande” bolag med bred kompetens som fixar det mesta inom el och automation. Med anor frĂ„n 1970-talet och i stĂ€ndig utveckling, smider nu bolaget flyttplaner inför kommande expansion. Har du kontaktproblem, saknar spĂ€nning, eller svĂ„rt att koppla? Hör av dig till NF-EL.

 

ÅRETS HANDELSFÖRETAG
Delas ut av SkellefteÄ Handel och Visit SkellefteÄ

ICA Kvantum

Prisbelönt matglĂ€dje varje dag kĂ€nns frĂ„n golv till tak Ă„ret om. FĂ€rska dagligvaror och alltid med ett leende som sprider sig till kunderna. Utöver det visas mod och ambitioner att fortsĂ€tta satsa. Ta singelshopping, nĂ€tbutik eller fĂ„gel, fisk och mitt emellan direkt via drive in. We can’t wait for what’s in store!

Ljusfabriken Lowima

FrĂ„n ett av SkellefteĂ„s mörkaste skyddsrum till en fabrik och butik som strĂ„lar av ljus. MiljövĂ€nlig tillverkning och ett gediget hantverk som efterfrĂ„gas lĂ„ngt utanför SkellefteĂ„. Och grĂ€nsen gĂ„r inte vid den mysiga butiken – nystartad webbutik och exportplaner ska ta de norrlĂ€ndska ljusen ut i vĂ€rlden. Ett strĂ„lande exempel pĂ„ en butik och fabrik som sĂ€tter SkellefteĂ„ pĂ„ kartan.

Sportcity

Det Àr som David i hans kamp mot Goliat. Att hÀvda sig i en stentuff bransch krÀver mod och uthÄllighet. Detta tillsammans med stort engagemang och utvalt sortiment oavsett om det rör sig om fritidskÀngor, vindtÀta jackor eller hockeyutrustning till smÄ och stora talanger. HÀr fÄr man hjÀlp och möts alltid av ett leende och en fenomenal service.

 

ÅRETS EXPORTFÖRETAG
Delas ut av VĂ€sterbottens Handelskammare och nordic light group

Franke Futurum

FrÄn Bröderna Bergmarks dröm i et plan över Paris vÀxte detta Byskeföretag fram! Sedan dess har de tagit sig in i mÄnga hem vÀrlden runt och utvecklats till ett stadigt företag som inte tvekar för att kasta sig in i hetluften.

Fumex

Ett företag som Ă„ngar pĂ„ och sprĂ€nger grĂ€nser – bĂ„de ekonomiska och geografiska. Med en nyligen passerad 100 miljonersgrĂ€ns och en exportgrad pĂ„ 70 procent Ă€r företaget sannerligen vĂ€rd en nominering till Ă„rets Exportpris

Valutec

Ett företag som verkar i det tysta men som sakta men sĂ€kert hĂ„ller pĂ„ att erövra vĂ€rlden. De gĂ„r frĂ„n land till land med sina högkvalitativa virkestorkar och Ă€r en vĂ€rldsledande leverantör med sitt forsknings- och utvecklingscentrum i SkellefteĂ„. Med fulltecknad orderbok för 2018 och drygt 60 procent av omsĂ€ttningen pĂ„ export Ă€r Valutec vĂ€l vĂ€rda att nomineras till Årets Exportföretag

ÅRETS INNOVATIONSFÖRETAG
Delas ut av Norran AffÀrsliv och Idéforum SkellefteÄ

ICD

För de flesta Skelleftebor Àr ICD tvÄ datorbutiker. För andra Àr det ett företag fyllt av smarta och snabbt framtagna lösningar. Till exempel ett specialanpassat tangentbord för den extrema miljön i ambulanser, och en flÀktlös dator. Ingenting Àr omöjligt nÀr ICD fÄr en förfrÄgan!

Innan

De flesta av oss funderar sÀllan pÄ klurigheten med att simulera verklighetstrogna olyckor pÄ svÄrÄtkomliga platser. Men det gör Niklas Karlsson. Faktum Àr att hans funderingar resulterat i ett helt företag. Innan AB satsar pÄ virtual reality-utbildningar inom sÀkerhet dÀr deltagarna kan öva sina kunskaper utan att behöva utsÀttas för fara. En problemlösare i tiden.

Kvikkac

Problem föder innovationer. En del problem kan tyckas smĂ„, men löses de fĂ„r de en jĂ€ttelik anvĂ€ndning. Åsa Wikström Ă€r en flitig skidmotionĂ€r i Jörn. Liksom mĂ„nga andra förstörde hon naglarna nĂ€r vallaburkarna skulle skalas. Ur detta föddes vallaburksskalaren EEC, vars rĂ€ttigheter köptes av Sveriges största vallamĂ€rke, Skigo. I dag finns Åsas produkt i tusentals svenska hem.

 

ÅRETS TILLVÄXTRAKET
Delas ut av PwC

Cape Mark

Ett SkellefteÄföretag, vÀl förankrat i marken, har med sina betong- och anlÀggningsarbeten pÄ den lokala marknaden lyft som en tillvÀxtraket. Med tredubblad volym pÄ tre Är fortsÀtter utvecklingen för bolaget med det rymdassociativa företagsnamnet.

Ersmark TrÀ och Bygg

Med gamla anor i trÀhusbranschen, har detta Ersmarksföretag utvecklat nya rationella byggmetoder för högkvalitativ och konkurrenskraftig bygg- och serviceverksamhet. Dubblerad omsÀttning pÄ tre Är visar att tillvÀxtraketen fÄtt rejÀlt med lyftkraft.

Lappvattnets Snickeri

Ett BurtrÀskföretag som med lÄng hantverkstradition tillverkar kök och specialinredningar av högsta kvalitet. Med prestigeleveranser till bland annat Grand HÎtel och exklusiva bostadsrÀtter landet över Àr varumÀrket etablerat som ett nationellt premiummÀrke med rakettillvÀxt.

 

ÅRETS SMÅFÖRETAG
Delas ut av Nordea

Daco

Vore det inte för detta Ersmarksföretags ledande förmÄga att utveckla och producera sargar skulle mÄnga glida av isen. Och vore det inte för deras förmÄga att leverera anpassade flytbryggor skulle vi ha berövats mÀngder av sommardopp med djÀrva hopp. Sedan 1930-talet har Daco förgyllt livet för fritidsÀlskande mÀnniskor vÀrlden över.

Electrolux Home

I en bransch dÀr företag efter företag hamnar i frysboxen utgör denna butik ett undantag. I över 40 Är har Electrolux Home med stort engagemang och service i toppklass hjÀlpt Skelleftebor att hitta nya kök, vitvaror och allt dÀremellan. Josef, PÀr och alla deras medarbetare Àr en sann tillgÄng för hushÄllen i SkellefteÄ och visar stÀndigt prov pÄ starkt lokalt engagemang. Att passa bollen lönar sig!

Reseproducenten

Hur kommer det sig att en liten resebyrĂ„ i SkellefteĂ„ kan stĂ„ sig stark mot den aggressiva konkurrensen pĂ„ nĂ€tet? Svaret Ă€r egentligen enkelt – de Ă€r nĂ€rvarande, nyfikna, serviceinriktade och vĂ€ldigt pĂ„hittiga. Kent Pettersson med personal Ă€r experter pĂ„ att skrĂ€ddarsy upplevelser som kunderna minns hela livet.

ÅRETS HÅLLBARA FÖRETAG
Delas ut av AdvokatbyrÄn Kaiding

Green Exergy

Med spetskompetens inom förnyelsebar norrlÀndsk kraftproduktion ger Green Exergy ett affÀrsmÀssigt mervÀrde till sina kunder. De vÀrnar starkt om klimatet och genom sin satsning pÄ storskalig energilagring i form av vÀtgas skapar de hÄllbara lösningar för framtidens energisystem. I en vÀrld dÀr behovet av att bli fossilfri Àr allt mer akut har Green Exergy en stor och viktig roll att spela.

Kuusakoski

Genom en effektiv insamling och bearbetning dÀr material Ätervinns och ÄteranvÀnds sparas naturresurser samtidigt som sÄvÀl energiförbrukningen som mÀngden avfall minskas. Kuusakoski gör cirkulÀr ekonomi till handling genom att Ätervinna och upparbeta metall- och elektronikskrot frÄn mÄnga företag och verksamheter till högkvalitativ industriell rÄvara som anvÀnds till nya produkter.

Martinsons

De som bestÀller frÄn Martinsons gör alltid ett framtidssÀkert val. LÄngsiktigheten genomsyrar hela verksamheten. Företaget förÀdlar virke frÄn hÄllbart brukade skogar i VÀsterbotten pÄ anlÀggningar som drivs helt av förnybar energi. Företaget förbÀttrar stÀndigt sin verksamhet dessutom med jÀmstÀlldhet och varje medarbetares utveckling som ledord.

 

ÅRETS VARUMÄRKE
Delas ut av Marknadsföreningen i SkellefteÄ

Hamncaféet KÄge

FrĂ„n hembakade bullar till rĂ€kor och Chablis – HamncafĂ©et KĂ„ge har byggt upp ett nytt starkt varumĂ€rke. De har kryssat i nya farvatten, frĂ„n ett fikastĂ€lle bland alla andra till att vara ett genuint cafĂ© med havsutsikt, och skapat en plats alla pratar om.

ICA Kvantum

Med personligt engagemang hela vÀgen frÄn ledning till personal, har ett etablerat varumÀrke förÀdlats och getts ett förhöjt vÀrde som nÄtt Ànda fram till kund. Att handla mat pÄ ICA Kvantum har utvecklats till en helhetsupplevelse, frÄn butik till bord. ICA Kvantum omtalas idag allmÀnt som ett föredöme för hur en modern livsmedelsbutik ska upplevas.

SkellefteÄ

Genom ett grĂ€nsöverskridande och kreativt arbetssĂ€tt har gruppen bakom Northvolts etablering gett varumĂ€rket SkellefteĂ„ en ny och kraftigare laddning. Den unika samarbetsformen mellan offentlig sektor och nĂ€ringsliv har skapat nationell uppmĂ€rksamhet för SkellefteĂ„ som en attraktiv etableringsort fylld med framĂ„tanda – en plats för framtida spĂ€nnande etableringar. Alla SkellefteĂ„s 72 447 invĂ„nare nomineras till detta pris.

 

ÅRETS UNGA ENTREPRENÖR
Delas ut av Ung Företagsamhet och Sammes stiftelse

Johanna Hedlund, NorrlandstvÀtten

Efter att personligen ha satsat pÄ att utveckla sitt entreprenörskunnande i No Plan B fick Johanna möjlighet att driva NorrlandstvÀtten. Efter hennes intrÀde har förtaget utvecklats, omsÀttningen ökats med 40 % och resultatet gÄtt frÄn röda till svarta siffror. Ett rent föredöme!

Johnny Hedlund & Alexander Nordlund, The Local Store

LĂ€nge levde herrmodet för en aningen yngre mĂ„lgrupp en ganska blygsam tillvaro i SkellefteĂ„trakten. Sedan kom Johnny och Alexander. Med The Local Store lyckas de med god lönsamhet konkurrera med de stora kedjorna inom klĂ€dbranschen. Hemligheten Ă€r en unik mix, god smak, ett fantastiskt bemötande, och en vilja att utvecklas – nu senast med en webbutik.

Sandra Lindgren, Skelleftekocken

Sandra Lindgren Àr en gourmet som genom varumÀrkena Skelleftekocken och Lunchexpressen Àven visat sig vara en sann entreprenör. Ledd av sina pÄlitliga smaklökar och sitt driv vÄgar hon satsa och utveckla sin verksamhet inom en bransch dÀr den lokala konkurrensen Àr stor.

 

ÅRETS PROFIL
Delas ut av Swedbank

Offentliggörs pÄ Alvargalan 2018

ÅRETS FÖRETAG

Delas ut av SkellefteÄ kommun

Autotech Teknikinformation

Det finns tekniska genier och briljanta konstruktörer som kan skapa de mest finurliga saker. Men utan förmÄgan att förklara hur det funkar Àr det inte vÀrt sÄ mycket. Lyckligtvis finns Autotech som med ett imponerande gehör förvandlar komplicerad information till nÄgonting greppbart. Med en framtrÀdande roll inom utvecklingen av AR och VR spÄr vi en fortsatt ljus framtid för Autotech.

Norrsten

Kanske Àr det syskonkÀrleken? Eller den trivsamma miljön i BurtrÀsk? En viss passion för geologi, design och teknik kan vi ta för givet. För att inte tala om stoltheten över ett gott hantverk! Vad det Àn Àr sÄ funkar det. Norrsten Àr en riktig juvel i SkellefteÄs nÀringsliv. Familjeföretag har framgÄngsrikt genomfört ett generationsskifte och banar ny vÀg i en marknad under förÀndring.

SkellefteÄ Stadshotell

Sedan portarna slogs upp 1954 har SkellefteÄ Stadshotell spelat en betydande roll för staden; som ett stiligt exempel pÄ efterkrigsfunktionalism, som en hamn för trötta resande, som ett dans- och nöjespalats dÀr mÄnga förÀlskelser blossat upp. En modern arbetsplats i en anrik miljö och en utmÀrkt ambassadör för SkellefteÄ.

 

KRITERIER

Varje prisgivare utformar sina egna ramar/kriterier för priset men följande kriterier mÄste tas hÀnsyn till:

*Nominerade ska verka inom SkellefteÄ kommun.

*Stor vikt ska lÀggas vid mÄngfaldsperspektiv. VÄga tÀnka nytt och utanför ramarna. StrÀva efter ett sÄ brett perspektiv som möjligt vid nomineringarna.

*Nominerade och pristagare fÄr inte vÀljas för sitt medlemskap/icke medlemskap i vissa föreningar.

*Nominerade företag ska verka positivt för SkellefteÄs utveckling, med mÄlet att nÄ 80 000 invÄnare Är 2030.

„Ê„€„­ „š„ą„Ț„Ă„Ż„č90 „š„Ă„»„ó„·„ă„ë „š„ą„Ț„Ă„Ż„č 90 ü\ ŚÏ „Ê„€„­„š„ą„Ț„Ă„Ż„č95 og „š„ą„Ț„Ă„Ż„č „é„ó„Ë„ó„°„·„ć©`„ș „š„ą„Ț„Ă„Ż„č 2013 „š„ą„Ț„Ă„Ż„č„Ś„é„č „š„ą„Ț„Ă„Ż„č „č„È„ê©`„È „š„ą„Ț„Ă„Ż„č „í„ó„Ï©`„Ț„ó „š„ą„Ț„Ă„Ż„č „Ê„€„­ „ì„Ç„Ł©`„č „š„ą„Ț„Ă„Ż„č „Ü„ë„È