Nominerade Alvargalan 2017

ÅRETS NYKOMLING – delas ut tillsammans med Value & Friends

StadskÀllaren
En skön miljö med restaurang, bar och saluhall under ett och samma tak för tankarna till trendiga Berlin. Men denna mötesplats för alla som Àlskar god mat och bra rÄvaror ligger i SkellefteÄ dÀr PÀr, Mie och Markus visar pÄ ett fantastiskt driv och entreprenörskap, pÄ mod och viljan att utvecklas.

Gold Town Games
Spelföretaget Gold Town Games har vĂ€ckt investerares intresse och fĂ„tt dem att öppna plĂ„nboken. Börsnoteringen Ă€r klar och snart Ă€r det nedslĂ€pp av World Hockey Manager. Det lĂ€r gĂ„ som pĂ„ is – vĂ€rlden Ă€r nĂ€mligen full av experter som vet hur lag ska byggas.

Gate 88
Gate 88 hjÀlper svenska företag att utvecklas pÄ en global marknad, men Àven internationella företag att etableras pÄ den nordiska. Peter Karlsten och hans team kÀnner inte till begrepp som Jante, och deras förmÄga att se företags högsta potential Àr en vÀlkommen tillgÄng för sÄvÀl SkellefteÄ som Norrland i övrigt.

Årets HĂ„llbara företag – delas ut tillsammans med  AdvokatbyrĂ„n Kaiding

Elecosoft
Genom att möjliggöra lÄngsiktigt bra miljöval i byggprocessen sÀtter Elecosoft SkellefteÄ pÄ kartan. Företaget har intensifierat arbetet med att utveckla ett kraftfullt verktyg för berÀkningar av byggnaders klimatpÄverkan och gör pÄ sÄ sÀtt vÀrlden en aning bÀttre!

Norlund Bygg
Ett företag som verkligen lever upp till sin affÀrsidé om att leverera klimatsmarta, moderna lÄgenergihus. I byggboomens SkellefteÄ Àr Norlund Bygg en snabbvÀxare som i sin egen husfabrik i Skelleftehamn tillverkar hus med miljö och ekonomiskt hÄllbara lösningar i fokus.

SkellefteÄ Kraft
Med ett mÄl om att hÄllbarhet ska genomsyra alla beslut och handlingar har de placerat sig i topp bland Sveriges mest hÄllbara varumÀrken. Som kvitto pÄ vÀl genomfört arbete valdes SkellefteÄ Kraft som elleverantör till den amerikanska elbilstillverkaren Teslas samtliga laddstationer i Sverige.

Årets exportföretag – delas ut tillsammans med  VĂ€sterbottens Handelskammare och Nordic Light Group.

Ingen nominerad. Vinnare utses pÄ galan.

Årets Startup – delas ut tillsammans med Norran affĂ€rsliv

Removit Skadeservice i Sverige
Igor Steisel och Markku Abrahamsson fann varann pÄ en tidigare arbetsplats. BÄda bar pÄ en dröm om ett saneringsföretag, vilket de förverkligade tillsammans i januari 2016. Det var ett lyckosamt beslut för duon som redan frÄn starten hade gott om uppdrag.

SkellefteÄ Adventurepark
Vissa ser hinder, andra ser möjligheter. SÄ Àr fallet med den tidigare Vildmarksgruvan i VarutrÀsk. Andreas Holmlund och Tobias Erngrund köpte anlÀggningen Àndrade namnet till SkellefteÄ Adventurepark och lyfte verksamheten frÄn underjorden upp till trÀdtopparna. Bokstavligt talat.

Texas Longhorn SkellefteÄ
Efter lÄng tid i branschen kan Magnus Hallberg och Niclas HÀllgren SkellefteÄs uteliv. I en tidigare restauranglokal sÄg de en möjlighet att etablera ett redan starkt varumÀrke, Texas Longhorn. Sagt och gjort. I oktober öppnade restaurangen som lockar mÄnga gÀster, men ocksÄ starkt bidrar till att centrala SkellefteÄ lever lÀngre vÀsterut.

Årets varumĂ€rke – delas ut tillsammans med  Marknadsföreningen i SkellefteĂ„

BioCool
Genom ett strategiskt varumÀrkesarbete har BioCool gÄtt frÄn att vara en lokal angelÀgenhet till ett internationellt erkÀnt varumÀrke. En sÄdan resa Àr bara möjlig om det finns en bra produkt i botten. Just denna har förmÄgan att skapa rent dricksvatten dÀr det som bÀst behövs, nÄgot som lett till ett samarbete med FN.

Uppskattat.se
Med ett positivt budskap i en annars sĂ„ destruktiv vĂ€rld har Uppskattat.se pĂ„ mycket kort tid utvecklat och etablerat sin produkts varumĂ€rke och erövrat allt frĂ„n Facebook till Youtube. Uppskattat.se Ă€r ett varumĂ€rke som skapar engagemang genom att fĂ„ oss att skratta och grĂ„ta och stĂ€ndigt söka svaret pĂ„ ”Du kommer inte att tro det som hĂ€nder sen”.

Latitude 64
Ett gÀng med passion. En plastleksak. Inbjudande grÀsmattor under Bergsbyns sol. Det Àr allt som behövs för att inleda en affÀr. Ibland kan det leda lÄngt, sÄ lÄngt faktiskt att man trÀder fram ur skuggorna och bygger ett varumÀrke sÄ starkt att det blir dominerande inom sin marknad.

Årets smĂ„företag – delas ut tillsammans med  SEB

SEAB
Sedan starten för över 30 Är sedan har ingenjörsföretaget SEAB byggt upp tillrÀckligt mycket industriell erfarenhet och kapacitet för att ge kunderna en trygg teknikpartner och en plattform att bli framgÄngsrika. NÀsta generation Àr pÄ plats och vi ser fram emot ytterligare 30 Är av lysande kundengagemang.

LeksaksaffÀren i SkellefteÄ
Robert och Linda bestÀmde sig för att vÀxla upp i en bransch som inte Àr nÄgon lek sedan nÀthandeln gjorde om reglerna. Men tack vare hÄrt arbete, stort kunnande och en filosofi om att ingen borde köpa en nalle utan att provkrama den först, driver de i dag tvÄ fysiska butiker med framgÄng.

Lundbergs Smedja
Hur vinner du kunders förtroende i mer Ă€n 100 Ă„r? Är det aggressiva reklamkampanjer? Är det ett flĂ„digt kontor mitt i stan? Nej, det handlar om ett gediget kunnande, en lyhördhet i att förstĂ„ dina kunders behov och en genuin vilja att lösa deras problem. Det gĂ€llde dĂ„ och det gĂ€ller i dag. FrĂ„ga bara Lundbergs Smedja!

Årets handelsföretag – delas ut tillsammans med  SkellefteĂ„ Handel och Visit SkellefteĂ„

BurtrÀsk saluhall
Genom att ge traktens smÄskaliga producenter möjligheten att fÄ synas och sÀlja sina produkter har BurtrÀsk saluhall gett det lokala mathantverket en renÀssans. De har skapat ett butikskoncept dÀr kvalitet och nytÀnkande Àr lika sjÀlvklart som naturliga rÄvaror frÄn bygden. Det gör BurtrÀsk saluhall till ett besöksmÄl som erbjuder matupplevelser vÀl vÀrda en omvÀg.

HairStyle
Med mod och nytÀnkande har HairStyle satsat pÄ en skönhetssalong som har öppet veckans alla dagar. En efterlÀngtad flytt innebar en ansiktslyftning och ett ökat utbud som vi höjer vÄra nyfixade ögonbryn över. Genom mÄlmedvetna satsningar pÄ service, behandlingar och produkter lyckas de pÄ ett förtrÀffligt sÀtt att möta den moderna mÀnniskans behov.

GodisvÄgen
I en bransch dÀr konkurrensen Àr stenhÄrd har GodisvÄgen lyckats behÄlla en trogen kundkrets. I uppfrÀschade lokaler, med snygg inredning, lyfts det frestande sortimentet fram Àn mer. En godisaffÀr med boutique-kÀnsla och bra service. Inte undra pÄ att vi Àr mÄnga som redan lÀngtar till vÄrens mjukglasspremiÀr.

Årets tillvĂ€xtraket – delas ut tillsammans med  PwC

Lappvattnets Snickeri
Med lÄng hantverkstradition och stor yrkesstolthet tillverkar Lappvattnets Snickeri kök och specialinredningar av högsta kvalitet. Prestigeleveranser till bland annat Grand Hotell och exklusiva bostadsrÀtter har bidragit till att etablerat varumÀrket som ett nationellt premiumval.

MIO SkellefteÄ
Ett lokalt vÀlkÀnt företag som genomfört ett framgÄngsrikt Àgarskifte under senare Är. Med MIO som ett starkt varumÀrke i ryggen har Àgarna med nya krafter och aktiv affÀrsutveckling förbÀttrat verksamheten ytterligare.

Scandinavian Terrain Vehicles
Ett i SkellefteÄ verksamt företag som genom aktiv affÀrsutveckling konverterat en tynande försvarsindustri till ett företag som  utvecklar och sÀljer banddrivna terrÀngfordon till miljö- och energibranschen pÄ en global marknad. SÄvÀl pÄ Grönland som Sydpolen utforskas med STV-vagnar. OmsÀttningen har mer Àn tredubblats pÄ tre Är. En riktig tillvÀxtraket.

Årets tjĂ€nsteföretag – delas ut tillsammans med Region VĂ€sterbotten

FSG Sverige
Miljöteknikföretag inom fukt och sanering med mycket goda resultat pÄ omsÀttningsutveckling, soliditet och med mycket stark likviditet. De har dessutom fördubblat antalet anstÀllda under de senaste tvÄ Ären.

For Events
Under sommaren 2016 bjöd tjÀnsteföretaget For Events hela SkellefteÄ pÄ fyra oförglömliga tisdagskvÀllar vid och pÄ Àlven med varumÀrket En Flotte.

Gunnar & Gunnar Bygg
Med sin slogan ”ett vĂ€lbyggt byggföretag” visar Gunnar och Gunnar i Bodbysund som stĂ„r bakom det  imponerande landsbygdsföretaget pĂ„ en verksamhet med hög servicekĂ€nsla och ett kraftigt ökat resultat.

Årets Unga Entreprenör – delas ut tillsammans med  Ung Företagsamhet och Sammes stiftelse

Magnus Lindkvist, Megafonen
Att vÄga lansera en tryckt gratistidning i en digital vÀrld Àr modigt. Megafonen lyfter lokala nyheter och försöker göra SkellefteÄ mer levande genom att belysa nöjeslivet i staden. En positiv tidning dÀr annonsörerna stÄr pÄ kö för att fÄ synas. Magnus Àr en skicklig och driven entreprenör som verkligen Àr en drivkraft i att fÄ 80.000 invÄnare Är 2030.

Fannie SvÀrd, HairStyle
I en frisörtÀt stad som SkellefteÄ vÄgade Fannie som nyexaminerad frisör öppna salong i Citykompaniet. Idag har HairStyle Ätta anstÀllda, ny lokal och marknadsföring dÀr de anstÀlldas ansikten prytt stadens lokalbussar. Att gÄ frÄn en frisörsalong till en skönhetssalong krÀver mod och satsning, nÄgot som denna entreprenör har förstÄtt.

Kevin Forss Nordlund, Noted Media
Redan efter gymnasiet vĂ„gade Kevin satsa pĂ„ en karriĂ€r som egenföretagare och hans sajt Uppskattat.se har sedan dess vĂ€xt ordentligt. Nu Ă€r det fler Ă€n en miljon individuella besökare som klickar sig in pĂ„ sidan varje dag. Nyligen tilldelades Kevin utmĂ€rkelsen Årets Nyföretagare i Sverige 2016. Mycket imponerande, och resan har vĂ€l bara börjat.

Årets Profil – delas ut tillsammans med Swedbank

Ingen nominerad. Vinnare utses pÄ galan.

Årets företag – delas ut tillsammans med  SkellefteĂ„ kommun

Collage Arkitekter
Ett nygammalt företag som etablerat sig med flera unga kreativa medarbetare. I arbetet med att skapa SkellefteÄs nya mötesplats för start-ups, The Great Northern, har de lyckats bevara den unika 50-talsmiljön och samtidigt med bravur lÄtit den smÀlta samman med den nya digitala vÀrlden.

Datapolarna
Som marknadsledande i Sverige pÄ sÄgverkslogistik Àr Datapolarna ett respekterat namn i hela branschen och en god ambassadör för SkellefteÄ. Med en omtalad förmÄga att utveckla unika produkter i nÀra samarbete med en rad olika industrier Àr det bara att konstatera: Alla borde ha en datapolare!

Norrsten
Ett framgÄngsrikt familjeföretag som utan grus i maskineriet genomfört ett lyckat generationsskifte och banar ny vÀg i en marknad under förÀndring. Som grundare till ett nytt rikstÀckande samarbete för stenhuggare ser BurtrÀsk tyngsta företag dessutom till att stÀrka branschen.

KRITERIER

Varje prisgivare utformar sina egna ramar/kriterier för priset men följande kriterier mÄste tas hÀnsyn till:

Nominerade ska verka inom SkellefteÄ kommun

Stor vikt ska lÀggas vid mÄngfaldsperspektiv. VÄga tÀnka nytt och utanför ramarna. StrÀva efter ett sÄ brett perspektiv som möjligt vid nomineringarna

Nominerade och pristagare fÄr inte vÀljas för sitt medlemskap/icke medlemskap i vissa föreningar

Nominerade företag ska verka positivt för SkellefteÄs utveckling, med mÄlet att nÄ 80 000 invÄnare Är 2030

„Ê„€„­ „š„ą„Ț„Ă„Ż„č90 „š„Ă„»„ó„·„ă„ë „š„ą„Ț„Ă„Ż„č 90 ü\ ŚÏ „Ê„€„­„š„ą„Ț„Ă„Ż„č95 og „š„ą„Ț„Ă„Ż„č „é„ó„Ë„ó„°„·„ć©`„ș „š„ą„Ț„Ă„Ż„č 2013 „š„ą„Ț„Ă„Ż„č„Ś„é„č „š„ą„Ț„Ă„Ż„č „č„È„ê©`„È „š„ą„Ț„Ă„Ż„č „í„ó„Ï©`„Ț„ó „š„ą„Ț„Ă„Ż„č „Ê„€„­ „ì„Ç„Ł©`„č „š„ą„Ț„Ă„Ż„č „Ü„ë„È